Založ si blog

Richterov príspevok na podnikanie z Úradu práce ? Klamstvo alebo podpora ?

Toto je otázka, ktorú si pokladá čoraz viac ľudí. Povedzme si to na rovinu. S hľadaním práce v dnešnej dobe je to dosť ťažké. Ak chceme mať dobrú prácu, tak potrebujeme ešte lepšie známosti. A preto viac a viac ľudí sa začína zaoberať myšlienkou: „Čo tak byť sám sebe pánom? “ A ak je k tomu ešte dobrý nápad, tak čo tomu bráni ? Počiatočný kapitál. Toto slovné spojenie má obrovskú moc nad každým z nás, keď rozmýšľame nad podnikaním. A potom, mám na to? Nemám na to? A ak na to nemám, existuje niečo ako príspevok pre začínajúcich podnikateľov? Otázky, otázky a stále samé otázky. Tak zobrať si príspevok od Úradu práce, alebo nie?

Trocha som sa o to zo zvedavosti zaujímal.  Začínajúci podnikateľ môže získať príspevok na rozbeh svojho podnikania, napríklad na živnosť.  Áno, toto je tá veľmi dobrá správa pre každého s nápadom. Ale aké podmienky musí spĺňať?

A aké sú teda kritériá na získanie príspevku pre podnikanie v roku 2017: Musí byť považovaný za uchádzača o zamestnanie, vedený v evidencii minimálne tri mesiace. Musí prevádzkovať buď živnosť alebo vykonávať činnosť samostatne hospodáriaceho roľníka nepretržite najmenej počas troch rokov a o príspevok na podnikanie písomne požiada miestne príslušný úrad práce podľa plánovaného miesta podnikania. Príspevok na podnikanie je možné získať len na prevádzkovanie živnosti.

Takže laicky povedané, musí byť  žiadateľ nezamestnaný rok a pól.  A rok a pól byť bez práce je veľmi dlhá doba.

Človek si povie, áno spĺňam kritéria a tak môžem dostať príspevok. Nadšený a plný elánu príde na úrad práce, že má skvelý nápad a že by chcel príspevok na podnikanie. A tu začína krížová cesta a strasti, čo sa týka príspevku. Aspoň ja to tak vidím. A mnohí ďalší ľudia, s ktorými som sa o tom bavil.

Výška príspevku na podnikanie v roku 2017 nie je v rámci celého Slovenska jednotná. Rozhodujúca je teda miera nezamestnanosti v okrese vykonávania podnikania. Takže príspevok na podnikanie pre rok 2017 v Trnavskom kraji je 3 593,55 eur. V Bratislavskom kraji je výška príspevku 2 994,62 eur. Výška príspevku ale nebude vyplatená jednorazovo pri schválení žiadosti, ale postupne počas nasledujúcich troch rokov. Najviac 60 % výšky príspevku na podnikanie dostanete do 30 kalendárnych dní odo dňa uzatvorenia dohody o poskytnutí príspevku. Zostávajúcu časť, teda najmenej 40 % výšky príspevku na podnikanie dostane po prvom roku prevádzkovania podnikania. A ďalšia podmienka. Treba predložiť prvú správu o prevádzkovaní SZČ a o čerpaní poskytnutého príspevku. Spomínanú správu o prevádzkovaní SZČ bude musieť podnikateľ úradu práce predkladať po každom jednom roku podnikania v rámci trojročného obdobia.

No ešte pred schválením príspevku je množstvo podmienok, ktoré človek musí splniť, aby ten príspevok vôbec dostal. Dostane množstvo papierov, ktoré treba dôkladne preštudovať a vyplniť.  Musí napísať podnikateľský zámer, ktorý musí obsahovať stanovený počet strán, vízie na tri budúce roky. A musí si ho aj pred príslušnou komisiou obhájiť. Komisia bude hodnotiť efektívnosť, reálnosť a účelnosť vášho podnikateľského zámeru vrátane kalkulácie nákladov.  Ďalej treba vypísať, na aký tovar ten príspevok použijete. Ale pozor, musí si spraviť porovnanie cien. Dám vám príklad. Živnostník chce použiť dotáciu aj na kúpu pokladne. Musí si urobiť doslova prieskum trhu a vybrať tú najlacnejšiu pokladňu. Nie tú, ktorá sa páči a ktorá by vyhovovala, ale tú najlacnejšiu.

A keď splní všetky tieto peripetie, začne podnikať a prestane sa mi dariť? V tom prípade nemusí vrátiť úradu práce úplne celý príspevok, ale len jeho pomernú časť zodpovedajúcu obdobiu, počas ktorého nepodnikal. V prípade, že podnikateľ prestane podnikať zo zdravotných dôvodov, vráti úradu práce len nevyčerpanú časť príspevku, nie jeho pomernú časť.

Toto všetko, čo som zistil, je síce pekné, že chce štát prispieť a pomôcť začínajúcim živnostníkom. No viac by pomohol, keby tie podmienky a kritériá okresal. Prečo podnikateľský zámer? Obhajoba?  Načo prieskum trhu ? A prečo byť rok a pól bez práce? Nestačilo by poskytnúť príspevok ? Samozrejme by bolo treba vydokladovať, na aký tovar bol príspevok použitý. A nie je jedno, či si kúpi drahšiu pokladňu alebo lacnejšiu? Veď keď ich minie tam, nezostane mu na iné. Ale stále to bude jeho voľba. A prečo postupné poskytnutie príspevku? Prečo nie naraz, živnostník si nakúpi zaň tovar, vydokladuje úradu práce a hotovo.

Takéto polienka hádže štát ľudom pod nohy. A človeka to akurát odradí a povie si, že radšej to nejako zvládne sám.  A ostanú mu dve možnosti. Buď sa vzdá svojho skvelého nápadu a pôjde k pásu, alebo vycestuje do zahraničia za prácou. Síce bude preč od svojej rodiny ale si aspoň čo-to zarobí A až po rokoch sa bude môcť vrátiť a splniť si svoj sen.

Nech sa Vám všetkým darí. To Vám želám z celého srdca.

 

Roman Hílek

člen predsedníctva strany NAJ a  zástupca manuálne pracujúcich ľudí na Slovensku

Píšu sa dejiny! !!

04.07.2017

„Dejiny sú svedkami času, svetlom pravdy, živou pamäťou, učiteľkou života a poslom minulosti.“ Povedal veľký muž minulosti Marcus Tullius Cicero. Áno, dejiny sú nezvratnou súčasťou našich životov. Učia nás, ukazujú nám utrpenia ľudstva a mnohokrát nás desia. Reinhard Heydrich. Meno, ktoré v človeku evokuje zlo, utrpenie ľudí a nacizmus. Monštrum, [...]

NÁDEJ PRE VŠETKÝCH

23.06.2017

Čestnosť, precíznosť a poctivosť. Tri slová, ktoré robia ľudí ľuďmi. Tri slová, ktoré by mali vládnuť svetom ako takým. A však vo svete politiky by to malo platiť dvojnásobne. Áno, malo by! Miesto toho tu vládne bezcharakternosť, hyenizmus a mamon. Posledné mesiace boli plné driny. Vyzbierať minimálne 10 000 podpisov pre registráciu našej strany veru nebola žiadna [...]

DUSÍME SA! !!

14.06.2017

„Veci, ktoré nás zničia: politika bez princípu, potešenia bez svedomia, bohatstvo bez práce, poznanie bez charakteru, podnikanie bez morálky, veda bez ľudskosti a zbožná úcta bez ochoty obetovať sa.“ Mahátma Gándhí Áno, som obyčajný človek. Obyčajný, nahnevaný a povedal som si, že takto už ďalej nechcem žiť. Naozaj je u nás politika bez princípu [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 30417x
Priemerná čítanosť článkov: 3042x

Autor blogu

Kategórie